Hoe zeilen Beginnersvoorwaarden te gebruiken – Sails te wensen

thumbnail

In dit artikel van zeilbeginner ga ik het hebben over zeiltermen die verband houden met zeilen.

Over het algemeen zijn er drie algemene soorten zeilen bekend als de Mainsail, Jib en de Spinnaker die worden gebruikt voor de wind mee. Het hoofdzeil is typisch driehoekig van vorm en de bovenkant van het zeil staat bekend als de kop waar het valstouw is bevestigd om het op de mast op te heffen. De onderkant van het zeil staat bekend als de voet.

De Tack is waar het zeil aan de giek is bevestigd en bevindt zich aan de onderkant van de loofzijde van het grootzeil of de zijde die zich het dichtst bij de mast bevindt. De Clew is waar het zeil aan de giek is bevestigd en bevindt zich aan de onderkant van de achterzuigerzijde van het grootzeil aan het andere uiteinde van de mast. Zoals gezegd bevindt de Luff zich aan de mastzijde van het grootzeil en loopt over de lengte ervan.

De bloedzuiger is de andere kant van het grootzeil en loopt over de gehele lengte van de bodem of de voet naar de kop of bovenkant van het zeil.

Hoewel er verschillende soorten zeilen zijn, is het grootzeil het werkpaard van allemaal. Het geeft de zeilboot de mogelijkheid om wind op of neer te zeilen. Dat gezegd hebbende, als een beginnende zeiler, wilt u misschien eerst alleen het grootzeil gebruiken wanneer u tegen de wind in gaat. Anders kan het overweldigend zijn om twee zeilen tegelijk te besturen, vooral bij harde wind! Het grootzeil kan ook bij sterke wind worden gereefd, wat niets anders is dan het verkleinen van het zeiloppervlak. Meer over reefen in mijn volgende artikel. Het grootzeil is dus in wezen het meest veelzijdige van de drie algemene soorten zeilen,

omdat het kan worden gebruikt in alle zeiltoepassingen, technieken en ongunstige weersomstandigheden.

Het volgende type zeil dat we gebruiken staat bekend als een Jib en dit is wat ik op mijn Renken pocket cruiser heb. Jibs bevinden zich voor de mast, zijn driehoekig van vorm en zijn de belangrijkste bron van voortstuwing wanneer ze tegen de wind in gaan of tegen de wind in zeilen. De Genua lijkt op de giek, maar overlapt het grootzeil wanneer het op zijn plaats zit, in tegenstelling tot de achterlijk van de giek die voor het grootzeil blijft. De Gennaker is een hybride van zowel de genua als een spinnaker die in de jaren 1990 werd ontwikkeld en voornamelijk wordt gebruikt voor racen. De meest voorkomende van de drie zijn jibs en waarschijnlijk als een beginnende zeiler,

het is waarschijnlijk het zeil dat u van de beschikbare voorzeilen zult gebruiken.

Wees ook voorzichtig met het gebruik van de jib als u in harde wind vaart, vooral als u loodrecht op de wind vaart. Onlangs tijdens het zeilen, werd ik bedrogen door te denken dat de wind niet zo erg was en hief ik mijn jib op terwijl ik tegen de wind in zeilde. Het zeilde soepel tot dat punt totdat ik gedwongen werd om aan stuurboord te draaien omdat ik langs een punt van land aan mijn bakboord moest navigeren. Ik stuurde mijn zeilschip in een havenjibe of jibe, en plotseling trof een windvlaag van meer dan 15 knopen me zo hard dat ik net geen water aan mijn havenzijde innam.

Op dit punt bracht mijn adrenaline me in een hoge versnelling en legde ik zoveel van mijn gewicht aan stuurboordzijde bijna direct aan de zijkant van de boot, en overwoog om op de kiel te springen als ik kon. Het was ofwel dat of spring schip!

In dit geval heb ik de gedeelde beslissing genomen om aan boord te blijven.

Dus met mijn witte handen tegen de helmstok geduwd, kon ik de kracht van de wind tegengaan en mijn boot rechtop zetten. Let wel, dit is een 1200 pond zeilboot met een kiel die meer dan 400 pond weegt! En ik zeilde die dag met één hand, maar ik was met veel moeite in staat om de giek terug te halen terwijl ik mijn Renken in strijkijzers had terwijl ik midden in het meer was.

De laatste meest gebruikte van de drie algemene soorten zeilen is de spinnaker. De Spinnaker, ook wel Kite of Chute genoemd, wordt gebruikt om tegen de wind in te zeilen of wanneer de wind achter je staat. Net als bij een parachute, vult de spinnaker zich met lucht en creëert een maximale hoeveelheid lift, waardoor de zeilboot naar voren wordt voortbewogen terwijl het tegen de wind in gaat. Omdat een spinnaker twee keer zo groot kan zijn als het grootzeil, kost het meer moeite om het op te tillen en op te halen. Ik hoop dat dit u een algemeen idee geeft van de basisvaardigheden van zeilen die met zeilen gepaard gaan. In mijn volgende artikel zal ik het reefen bespreken. Gelukkig zeilen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top