Een korte geschiedenis van luchtvaartvliegtuigen

thumbnail

Luchtvaart is in deze moderne tijd de belangrijkste vervoerswijze geweest.

Het speelt een belangrijke rol in de economie – het creëert banen, het stelt bedrijven in staat zich naar andere landen te verspreiden en het helpt andere industrieën, zoals de toeristische sector, groeien. Daarnaast brengt luchtvaart mensen over de hele wereld samen en maakt het sterkere banden tussen culturen en landen.

Het is zo’n gunstige uitvinding voor de hele wereld. Maar zo onwaarschijnlijk als het lijkt, ongeveer twee eeuwen geleden, dachten mensen dat vliegtuigen door de mensheid onmogelijk te bereiken waren. De gebroeders Wright hebben hun ongelijk bewezen.

Op 17 december 1903 deden Wilbur en Orville Wright het onmogelijke. De Wright Brothers legden 59 seconden lang 592 voet af en maakten de eerste succesvolle vlucht ooit in de menselijke geschiedenis. Deze doorbraak kreeg de aandacht van overheden en autoliefhebbers over de hele wereld.

In het volgende decennium bleef de technologie van luchtvaartvliegtuigen in een snel tempo groeien.

Gedurende deze tijd hebben ingenieurs oude motoren vervangen door betere. Piloten streefden ernaar grotere hoogten te bereiken door de beste records in de luchtvaart te verslaan omdat ze hogere snelheden, grotere hoogten en langere vluchten bereikten. Voor hen is sky echt de limiet.

Vliegtuigen in de Eerste Wereldoorlog

Toen de Eerste Wereldoorlog begon, werden vliegtuigen zwaar herkend als militair materieel. Dit leidde tot de opkomst van de vraag naar vliegtuigen. De belangrijkste ontwikkeling van vliegtuigen was echter in deze periode toen de motoren werden opgewaardeerd. Het vliegtuig kan dan vliegen met een snelheid van 130 mph, een verdubbeling van de snelheid van vooroorlogse vliegtuigen.

In 1914 werd het vliegtuig voor het eerst getest in de strijd. In de hoofden van de vele betekenen luchtvaartvliegtuigen bommen, luchtgevechten en bewaking. Bovendien was het overschot aan vliegtuigen aan het einde van de oorlog zo groot dat bouwbedrijven hun deuren sloten en de vraag naar deze vliegtuigen naar nul zakte.

Vliegtuigen werden verder gebruikt bij militaire operaties. In feite zijn dit de belangrijkste instrumenten geworden in de Tweede Wereldoorlog, die de term “jachtvliegtuigen” heeft voortgebracht. In 1937 konden de Duitsers de allereerste straalvliegtuigen in de geschiedenis produceren en testen. Omdat het niet presteerde zoals de Duitsers aanvankelijk dachten, kostte het hen nog vijf jaar om een fatsoenlijk presterende jet te produceren – wat te laat was om het resultaat van de Tweede Wereldoorlog te veranderen.

De geboorte van commerciële luchtvaartmaatschappijen

Het was in 1976 toen de commerciële luchtvaartmaatschappij werd geïntroduceerd door Frankrijk en Groot-Brittannië. Het eerste commerciële vliegtuig vervoerde meer dan honderd passagiers met bijna twee keer de snelheid van het geluid. Dit maakte de 3,5-uur durende vlucht van Londen naar New York, die aanzienlijk kort is. De kosten waren echter te duur dat vluchten destijds alleen voor rijken en bevoorrechten waren.

Van 1996-1998 werkten Russische en Amerikaanse ruimtevaartbedrijven samen met National Aeronautics and Space Administration (NASA) in een onderzoeksprogramma dat gericht was op de ontwikkeling van een supersonisch vliegtuig van de 2e generatie.

Tegenwoordig zijn vluchten met luchtvaartvliegtuigen.

al betaalbaar en kunnen ze worden gebruikt voor vrije tijd of zakelijke reizen. Vliegtuigen zijn overal en mensen nemen ze nu als vanzelfsprekend aan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze geweldige uitvinding is voortgebracht door de moed van niet-zo-lang geleden antecedenten om de traditionele overtuigingen van mensen in die tijd te trotseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top