Hoe ver kan ik op een dag varen?

thumbnail

Hoe ver kun je binnen 24 uur varen?

Als u op een zeilcruise wilt gaan, heeft u deze zeilvaardigheid nodig, zodat u voldoende voedsel, water, brandstof en zeiluitrusting kunt vervoeren voor uw zeilploeg. Gebruik deze eenvoudige zeiltips.

Wat voor soort zeilboot vaart u?

Zeilsnelheid is afhankelijk van factoren zoals gewicht (verplaatsing), type rompconfiguratie (enkelwandig of meerwandig), zeilvermogen van de boot in vlak of woelig water en hoe goed de boot haar bemanning behandelt (werpen als een bronco of snijden) door het water als een heet mes door boter?). Gebruik deze gids om uw verwachte snelheid over een dag te schatten om uw kleine zeilboot te helpen voor cruisen.

Verplaatsing Cruising Sailboat Speed

Enkelwandige, zwaar varende zeilboten “verplaatsen” een bepaalde hoeveelheid water. Stel je voor dat je een zeilboot uit het water hebt opgepikt en het “watergat” waar de boot in zat niet volliep met water. De hoeveelheid water in dat gat zou ongeveer gelijk zijn aan de geadverteerde verplaatsing van de zeilboot.

Als een zeilboot bijvoorbeeld een geadverteerde waterverplaatsing van 28.000 pond heeft, verplaatst ze diezelfde hoeveelheid water in het water. Tijdens het zeilen moet ze deze hoeveelheid water uit de weg duwen. Dat zorgt voor veel wrijving en beperkt de maximaal haalbare snelheid.

Om de maximale theoretische snelheid van een zeilboot met verplaatsing te berekenen, gebruikt u deze formule: 1,34 keer de vierkantswortel van de waterlijn. Vermenigvuldig het resultaat met 24 uur. Dit geeft u de theoretische afstand die een verplaatsingszeilboot elke dag kan afleggen.

Zoek eerst de specificaties voor uw zeilboot of elke andere zeilboot waarin u geïnteresseerd bent. Kijk op het specificatieblad, online of in een advertentie. Hier is een voorbeeld:

Oubound 44 Cruising Zeilboot:
LOA 44’9 “; DWL 40’3”, balk 13’6 “;
Diepgang 6’6 “/ 5’6”; Verplaatsing 28.000 pond .;
Ballast 10.000 pond .; Zeiloppervlak 1.083 sq, ft.

Uit de advertentie ziet u dat deze uitgaande zeilboot een waterverplaatsing van 28.000 pond heeft. Bepaal haar geschatte maximale vaarsnelheid met de formule voor verplaatsingszeilboten. Volg deze stappen:

Zoek de vierkantswortel van de Design Water Line (DWL) 40’03 “= 40.25 ‘. Vierkantswortel van 40.25’ = 6.34 x 1.34 = 8.5 knopen. Vermenigvuldig 8,5 X 24 uur = 204 mijl per dag.

Onthoud dat dit altijd alleen maar theorie zal zijn. Plan voor die dagen dat de wind superlicht is en je snelheid langzamer zal zijn dan de theoretische verplaatsingssnelheid. Aan de andere kant zul je dagen hebben waarop je tegen de wind in rent waar je de rompsnelheid zal overschrijden. De wijze schipper zal uiterst conservatief zijn in zijn of haar schattingen. Sommige schippers van grotere cruiseschepen zouden een conservatieve schatting gebruiken – zoals 150 mijl per dag – voor zeilveiligheid. Op die manier kunnen ze de boot voorzien van voldoende voedsel, water, brandstof en zeilbenodigdheden voor hun bemanning. Dit omvat onverwachte gebeurtenissen zoals extra licht of zwaar zeilweer of noodsituaties van de bemanning.

Catamaran en Trimaran zeilboot snelheid

Zeilboten met meerdere romp (meer dan één romp) – catamarans genoemd als ze twee rompen hebben, of trimarans als ze drie rompen hebben – hebben de meeste van hun rompen boven water. Deze boten worden niet zo langzamer vertraagd door wrijving als hun zwaardere rondreizende neven en nichten.

Grote catamarans en trimarans kunnen vaak de rompsnelheid overschrijden. Hun snelheid over een zeildag hangt af van de zeilwinden en zeeën. De varende schipper kan besluiten om de boot op zee te vertragen (reefen of verminderen van zeilen) om vermoeidheid van de bemanning te voorkomen en het bemanningscomfort te vergroten.

Zoals hierboven aanbevolen, wees conservatief in uw schattingen – zelfs in supersnelle zeilboten. Het feit dat een boot de hele dag snel kan gaan, wil nog niet zeggen dat haar bemanning dat kan. Het is veel slijtage voor een korthandige zeilploeg om uur na uur snel te zeilen. Sommige zeilers van snelvarende boten plannen graag voor een maximum van 150 zeemijlen per dag voor schattingen van voorzieningen en aankomsttijden.

Andere vaarsnelheidgemiddelden

Bijboot zeilboten en kleine catamarans (d.w.z. Hobie Cat) scheren over het water en hebben slechts een kleine hoeveelheid van hun romp onder het water. Dit vermijdt het grootste deel van de wrijving waarmee cruiseschepen met zware verplaatsing worden geconfronteerd. Maar in tegenstelling tot kruisende zeilboten, hebben rubberboten geen ruimte voor veel voorzieningen – voedsel, brandstof, zeiluitrusting, noodzeiluitrusting – die u nodig heeft om dag na dag te varen tijdens het varen.

Dus, tenzij u die zeldzame zeiler bent die van de kleinste accommodaties houdt, wilt u zeilbootjes reserveren voor dagzeiltochten. Dagzeilers gaan uit voor de dag en keren terug in de late namiddag of vroege avond. Plan je zeiltocht zodat je genoeg tijd hebt om terug te komen voor het donker wordt (tenzij je van zeilen houdt in het donker – niets is er leuk aan!).

Een plan zou zijn om tegen de wind in of tegen de stroom in te zeilen, het grootste deel van de dag te verslaan of te bereiken. Wanneer het tijd is om terug te gaan, kun je dan vallen naar een comfortabel breed bereik of rennen. terug naar uw jachthaven of boothelling. Op die manier vermijd je veel hard tackelen tegen de wind in om thuis te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top