Zeilen en zeilen begrijpen

thumbnail

Efficiënt zeilen

Zeilen zijn tegenwoordig heel anders dan hun voorouders in de periode vóór de polyesterrevolutie. Vorm is altijd de belangrijkste factor geweest in de zeilefficiëntie, en het was de tijd dat u uw meest geschikte canvas voor de omstandigheden koos, het optrok en erin plaatste. Sommige cruiseschepen worden nog steeds zo gemaakt. Ze werken goed genoeg, maar het doek waaruit ze zijn gesneden, betekent vaak dat hun prestatiepotentieel lang niet in de buurt ligt van een modern zeil waarvan de geometrie kan worden aangepast aan de wind en de zee. Zulke uitrusting heeft zijn weg gevonden naar cruisers die het voortouw hebben genomen door racejachten, wiens hi-tech voorhoede nu is overgegaan op kledingstukken van zulke verfijning en stabiliteit dat de vorm die in hun zeilen is gesneden nauwelijks in gevaar wordt gebracht totdat ze letterlijk barsten.

De maximale welving van een zeil moet enigszins voor het midden van zijn dwarsdoorsnede liggen. In de praktijk varieert dit in zekere mate met wat voor soort zeil het is en hoe hard de wind waait. De kracht van een aerofoil hangt af van de diepte van de kromming, dus een baggy zeil zal je veel effectiever in lichte lucht drijven dan een platte. Naarmate het briesje harder wordt, zal de kracht van het zeil met volledige snede te groot worden voor de boot. Het moet dan worden platgedrukt of gereefd, als een van beide mogelijk is; of veranderd voor een ander zeil indien niet.

Deze eis wordt onderstreept door het feit dat naarmate de wind toeneemt, een zeil van nature voller wordt en het punt van maximale camber naar achter naar de bloedzuiger wordt geblazen. Beide resultaten zijn het tegenovergestelde van wat wenselijk is en er moet iets worden gedaan om ze te verzachten.

Naast de kwestie van camber control is er ook sprake van twist. De meeste zeilen draaien in de bovenste delen weg van de wind. Deze neiging is doelbewust in hen ingebouwd en kan worden gecontroleerd zodat het in uw voordeel werkt.

Twist is een gesloten boek voor veel zeilers,

maar als u het negeert, wordt uw bootsnelheid meetbaar aangetast. De reden voor het belang hiervan is: wind waait sterker omhoog dan nabij het dek, omdat oppervlaktewrijving met de zee het vertraagt. Wanneer een boot meevaart, is de wind die ze eigenlijk ervaart een composiet dat bekend staat als schijnbare wind. Ze wordt misschien aangedreven door een ware wind uit de diepte, maar ze maakt een geestbriesje van dood vooruit in een gelijke en tegengestelde richting aan haar eigen vooruitgang door de stromende lucht. Dit fantoom combineert met de ware wind om de werkelijke bries over de zeilen te genereren. De schijnbare wind die ze vormen komt van verder vooruit en is sterker dan de echte wind, zolang het maar niet vanuit de straal waait.

Het is duidelijk dat hoe sneller de ware wind voor een gegeven bootsnelheid, hoe minder de interferentie wordt veroorzaakt door de beweging van de boot. Omdat de echte wind omhoog iets sterker is dan op dekniveau, is de zichtbare wind daar iets `vrijer ‘dan de lucht lager. Als het bovenste deel van het zeil kan worden gedraaid om hiervan te profiteren, zal de resulterende kracht een groter voorwaarts onderdeel produceren dan dat wordt geleverd door het onderste gedeelte van hetzelfde gebied van canvas.

Bovendien zal het hele zeil netjes afstellen, zonder dat een deel optilt of afslaat.

In het geval van een fractionele tuig snijdt het bovenste gedeelte van het grootzeil ongestoorde lucht, terwijl de onderste delen hun wind ontvangen die al verder naar achteren is gebogen door de voorzeilen. Draairegeling is van vitaal belang als de bovenkant van het zeil niet volledig moet worden geblokkeerd.

Te veel draaiing kan een angstaanjagend verlies van kracht genereren als het ongecontroleerd is toegestaan terwijl u op een winderige dag reikt. De giek schopt van walging, terwijl het bovenste derde deel van het grootzeil zonder pardon zijn lucht dumpt om over zijn gemartelde bloedzuiger te lijmen.

Vormgeven van de kopzeilen

In de meeste boten is de valkruk het belangrijkste hulpmiddel voor de cambercontrole van het voorzeil. Sommige traditionele vaartuigen worden even goed bediend door een tack downhaul, maar welke methode ook wordt gebruikt, het cruciale kenmerk van het zeil op elk willekeurig moment is de loefspanning.

Hijs het zeil en stuur de boot vervolgens op, of bijna op een dichtbij gereden koers. Kijk nu omhoog naar het middengedeelte van het zeil. Als het een ‘snelle streep’ heeft, wordt uw taak gemakkelijker gemaakt. Als dit niet het geval is, moet u de vorm ervan beoordelen door naar de naden te kijken. De welving moet maximaal 35-40% uitzwellen ten opzichte van het achterlijk. Als het te ver naar achteren is, trek je de valstrik omhoog en kijk je naar de tocht vooruit. Als de loef te `hard ‘is (dat wil zeggen, de camber is te ver naar voren), sla dan een paar centimeter weg en blijf zoeken.

Als het zeil vatbaar lijkt voor deze behandeling,

controleer het dan opnieuw zodra uw bootsnelheid is opgebouwd. De schijnbare wind zal nu groter zijn en het zeil moet mogelijk worden aangepast. Het is belangrijk om dit te doen met je volledig open rollende reefgenua en een gezeild zeil.

Terwijl de wind ophoudt, blijf de loef verharden totdat uw inspanningen om een goede camber te behouden vruchteloos worden. Het zeil zou nu de boot moeten overweldigen als de zeilmaker en de ontwerper hun bedragen goed hadden. Verander het voor een kleinere,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top